Kort om Enneagrammets ni typer


Type 1: Perfektionisten
Type 1 vil gerne gøre ting på den rigtige måde, og vil reagere omgående hvis noget ikke er som det skal være. De vil gerne være gode, og forventer at, andre skal være ordentlige mennesker. 1′erne tiltrækkes af orden, og høje standarder. Type 1 har en kraftig indre kritiker som fortæller dem hvad der er korrekt at gøre, frem for at gøre det de har lyst til at gøre. De motiveres af gøre deres arbejde rigtigt og godt, og man kan regne med at de yder en stor indsats for at gøre deres bedste.

Type 2: Hjælperen
Type 2 er meget opmærksomme på hvordan de kan hjælpe de mennesker de holder af. De giver en masse, men er tit dårlige til selv at modtage hjælp og til at give udtryk for deres egne behov. Type 2 er tit udadvendte mennesker, som er eminente til at yde omsorg og anerkendelse til andre. De sætter stor pris på selv at blive anerkendt for det de gør.

Type 3: Udretteren
Type 3 har altid travlt, de er meget optaget af få opgaverne gjort og på at nå deres mål. De yder en fantastisk arbejdsindsats, men tager ofte ikke hensyn til sig selv, fordi deres fokus er på alt det der skal gøres. Dette fokus kan medføre at de går helt ned, før de bliver opmærksomme på hvad de har budt sig selv. Type 3 udtrykker deres følelser gennem det de gør for- eller sammen med andre.

Type 4: Romantikeren
Type 4 er sensitive mennesker, de er optaget af det unikke og særlige. De svinger følelsesmæssigt og bruger meget tid på at tankelæse hvad de tror andre tænker om dem. Type 4 analysere deres egne og andres følelser. Det gør dem tit til gode menneskekendere. Type 4 trives bedst med dybe og nære relationer, og det der er intenst og meningsfyldt. De er kreative og sætter gerne deres personlige præg på det de arbejder med.

Type 5: Iagttageren
Type 5 er meget private mennesker og de beskytter sig selv ved at bygge en usynlig mur mellem dem selv og omverden. De er tit indadvendte og meget optaget af at samle viden. De er ofte i dybe tanker om specifikke emner, eller optaget af at læse. De er følsomme mennesker, som tit bliver opfatte som følelseskolde, fordi de ikke viser deres følelser, de udtrykker sig neutralt og objektiv i stedet for.

Type 6: Skeptikeren
Type 6 er optaget af at være opmærksomme på hvad der kan gå galt. De analyserer alt og diskuterer for og imod. Type 6 bruger lang tid på at få nye venner, de skal være helt sikre på at de kan stole på andre. De har en særlig evne til at gennemskue andres motiver. Type 6 er gode til at se tingene fra det modsatte synspunkt. De er meget loyale over for de mennesker, der har vundet deres tillid.

Type 7: Eventyreren
Type 7 er motiveret af alt hvad der er nyt og spændende. De ser helst alt fra en positiv vinkel og verden er altid fuld af nye muligheder. De har det svært med at blive holdt fast af aftaler og procedurer. De kan blive paniske ved tanken om at ikke at have et valg. De elsker at lægge fantasiske planer, som ikke behøver at blive til noget her og nu. Type 7 er udadvendt og har en medrivende begejstring som godt kan tolkes som overfladiskhed.

Type 8: Frontkæmperen
Type 8 er optaget af deres umiddelbare behov. De har stort fokus på om tingene er retfærdige, og kæmper gerne mod uretfærdighed på egene eller andres vegne. De har det fint med vrede og de kan fylde godt i landskabet. Type 8 kan virke dominerende hvis tingene ikke går som de forventer. De har samtidig en meget kærlig og beskyttende side og tager meget gerne ansvar. Når type 8 virkelig føler tillid, vil de afsløre, at de inderst inde har en sårbar kerne som er meget vigtig for dem at beskytte.

Type 9: Fredselskeren
Type 9 er fantastiske til at skabe harmoni omkring sig, de indlever sig nemt i andre og acceptere dem uden forbehold. De vil ofte glemme sig selv og deres egne behov, for i stedet at følge andres. Det er vigtigt for dem at undgå konflikter, de er dygtige mæglere og kan altid se sagen fra alles sider. Type 9 kan have udfordringer med at gøre vigtige projekter færdige, de lader sig nemt aflede af andre ting som for dem synes lige så vigtige som projektet.

© for DIG – Kort om Enneagrammets 9 typer

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
LinkedIn