Book tid til dig selv – og overhold den


Kender du det, at du har sat tid af til dig selv, men så kom der noget på tværs, og du aflyste eller udsatte din aftale med dig selv?

Ofte når vi mangler tid, ”låner” vi tiden fra vores egenomsorg. Det er nemlig meget nemmere, at sige fra, og udsætte over for os selv, end over for andre. Det er et skråplan. Vi svigter os selv.

At have tid til det hele, kan være en daglig udfordring. Mange af os halser rundt i et evigt forsøg på, at få tiden til arbejde, hjem, børn, interesser, mål og drømme mm. til at gå op i en højre enhed. Vi bliver hele tiden bombarderet med  nye interesser og tilbud, som vi godt vil deltage i. Mange gange får vi sagt ja, uden rigtig at mene det, og uden at vælge noget andet fra.

At have en fornemmelsen af, hele tiden at være i tids-underskud, og hele tiden skulle finde på kompromiser, er en stressfaktor. Men ved at blive bevidst om vores værdier, og hvordan vi bruger vores tid, bliver det lettere at prioritere, og vælge til og fra. Dermed falder stressniveauet, og vi oplever at vi har tid nok – også til det der giver os energi og livskvalitet.

 

Hvad bruger du din tid på?

Det har du helt sikkert et godt svar på, men det er først når du kommer ned i detaljerne at du finder ud af, hvor meget af din tid du bruger på arbejde, familie, fritidsinteresser, tv/sociale medier, pligter og egen omsorg osv. Er fordelingen af din tid, er som du ønsker det?

Mange af de aktiviteter du bruger tid på, giver dig energi og glæde. Men noget af det du foretager dig dræner dig for energi. Der skal helst være en fornuftig balance imellem det, der giver dig energi, og det der dræner dig for energi. Har du for mange “drænere” bliver dit liv nemt uoverskueligt og stresset. Du bliver træt og energien og glæden forsvinder.

Du kan skabe overblik over din tid ved, at skrive sidste uges aktiviteter ind i et skema. (du kan downloade skemaet nederst på siden) I skemaet bliver det tydeligt, hvad du bruger din tid på. Vurdér ud for hver aktivitet om den giver dig energi, eller om den dræner dig for energi.

Ved de aktiviteter der dræner dig for energi, kan du prøve at svare på følgende tre spørgsmål. Se om dine svar kan gøre, at du bliver mindre drænet og måske endda får tilført ny energi.

  • Hvad er det der gør, at jeg føler mig drænet når jeg…..
  • Hvad kan jeg gøre for at det bliver bedre for mig at …..
  • Hvad vil det give mig, hvis jeg ikke bliver drænet af …..

Ved at skrive dine aktiviteter ind i skemaet, finder du også dine tidsrøvere. Det kan være dem der skaber hullerne i kalenderen, så du har større mulighed for at booke tid til dig selv, og til det du dybest set helst vil bruge din tid på. Prioriter tiden til dig selv, og øv dig i at holde fast i dine aftaler med dig selv.

For DIG skema – din tid – nærende eller drænende

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
LinkedIn