Dit smil er guld værd – Både for dig selv og alle os andre 

Du har sikkert prøvet det, det at en fremmed på gaden stikker dig et smil, og af en eller årsag kan du ikke lade være med at gengælde smilet. Smilet bliver ligesom hængende et stykke tid efter, og du mærker glæden suse rundt i kroppen, og pludselig blev dagen bare endnu bedre. Det er det som et smil kan.

Smil – det smitter
Når du bliver ”smittet” af en andens smil, vil du næsten med det samme smile tilbage. Det er fordi der i vores hjerne findes spejl-neuroner. Spejl-neuronerne gør os i stand til at genkende ansigter og udtryk, og det er dét der udløser en spejlingsreaktion. Vi kopierer simpelthen den andens ansigtsudtryk, også selv om vi klar over det eller ej.

Dit smil har en enorm betydning, og når du smiler, påvirker du både dine omgivelser og dit helbred. Så det er faktisk rigtig godt at blive ”smittet” med smil og give ”smitten” videre til andre. 
Når vi smiler, skaber det glæde og relationer. Smil er med til at holde humøret højt og skabe overskud som du gavmildt kan dele ud af til din familie, venner og kollegaer. Bare smil løs, det er til glæde for os alle.

Det er den rene kemi
Forskning viser, at din hjerne udløser dopamin og endorfiner når du smiler og griner. Dopamin har bl.a. betydning for funktioner som hukommelse, indlæring og styring af bevægelser. Samtidig styrker smil og latter dit immunforsvar og er et effektivt middel mod stress. Det er derfor god medicin mod stress at se en sjov film eller serie på tv.

Snyd din hjerne
Selv om det føles akavet eller mærkeligt, så prøv lige nu at strække dine mundvige så langt op mod ørene som du kan – ligesom hvis du smiler til den som du elsker allermest. Prøv det også selvom du ikke føler du i dette øjeblik ikke har noget at smile af – så gør det alligevel. Der sker nemlig nøjagtigt det samme, når du smiler et overfladisk smil, som når du smiler rigtigt. Når musklerne aktiveres i dit ansigt, så udløser din hjerne endorfiner og dopamin. Tillykke du har nu lige snydt din hjerne.

Hvis din dag starter dårligt, så prøv at smile alligevel, for det første får du det bedre, og så er en positiv indstilling med til at øge kreativiteten og dermed også din evne til at problemløse.

Hold en humor-pause – hver dag
Når vi nu ved, hvor vigtigt det er for vores helbred og humør at vi griner og smiler, så er det måske også på tide at holde en lille humorpause hver dag. Du kan for eksempel lave smileøvelsen, tænke på en sjov historie, film eller oplevelse. Brug nogle minutter på det, og hvis du vil forstærke pausen, er det en god ide at dele den med andre, en ven eller kollega.

Brug tid på det der gør dig glad – hver dag
Du behøver ikke bruge så lang tid måske bare 15 minutter, til at gøre noget af det som gør dig glad og giver dig værdi. Så hvad kan du lide at gøre? Kan du lide at læse, cykle, synge, lytte til god musik, gå en tur i naturen….
Uanset hvad der gør dig glad, så sæt tid af i din kalender og få en gladere hverdag.

13 ting, dit gode humør også hjælper på: (kilde: Health News 2003)
Filosoffen Voltaire var inde på noget af det rigtige, da han sagde, at “kunsten i lægevidenskab er at more patienten, mens naturen sørger for helbredelsen”. Ny forskning tyder nemlig på, at humor, latter og et lyst sind er afgørende for dit helbred:

 1. Godt humør holder dit hjerte sundt.
 2. Et godt grin gavner immunforsvaret.
 3. Et godt grin styrker også musklerne.
 4. Optimisme hjælper mod ensomhed.
 5. Mindre stress.
 6. Færre smerter
 7. Mindre ængstelse
 8. Et bedre (og mere stabilt) humør
 9. Mental ro
 10. Større kommunikationsevne
 11. Øget kreativitet
 12. Optimisme og livsglæde
 13. Stærkere selvfølelse og moral

Gør dig selv og os andre en tjeneste – smil og grin så meget du kan, og lad os starte en smil-epidemi ?

© for DIG

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
LinkedIn