Er du blevet kapret?

Har du nogensinde prøvet at blive kapret?
Kapret af følelser, af mennesker, smerter eller situationer?
Når du bliver kapret, er det som om, at du mister styringen og kontrollen, at du ikke længere er dig, at du bliver fanget i noget som du ikke umiddelbart kan se dig ud af.

Kapring på åbent hav

Selvom det lyder hårdt, så bliver du kapret fordi du tillader at lade dig kapre. Du overgiver dig selv til noget/nogen og i mange tilfælde uden at du lægger mærke til det. Det har jeg oplevet MANGE gange i mit liv, og jeg er sikker på at jeg ikke er den eneste. Desværre.

Du er nemmere at kapre, hvis du ikke rigtig er i kontakt-, eller i balance med dig selv. Forstået på den måde, at hvis du føler dig usikker, hvis ikke du kender dit eget værd, hvis du ikke er i stand til at sige fra, hvis du er bange for at miste eller gå glip af, og hvis ikke du ved hvad der er vigtigt for dig, så er du et let offer for en kapring. Forestil dig et skib der ligger for anker, det er ikke til at flytte rundt på. På samme måde hjælper dit indre anker dig, til at holde fast i det som er det rigtige og bedste for dig. Men er du på åbent hav og har mistet styringen, så kan du skubbes i alle retninger. Derfor handler det om at du får kontakt til dig selv, at du får bygget dit anker, så du ikke kan skubbes ud af kurs og blive kapret. Mere om dit indre anker senere.

Når du bliver kapret af en følelse

Du kan blive kapret af dine følelser, det oplever jeg som den værste form for kapring. En følelseskapring kan komme pludselig, og derfor kan det opleves voldsomt, fordi du slet ikke er forberedt på det. Når vi bliver kapret af følelser, er det som at få tunnelsyn eller at alt snører sig sammen inden i dig. Du bliver ude af stand til at se det der er omkring dig. Jeg er mange gange blevet kapret af frygt. Frygt for mange forskellige ting. For mig er frygten for at miste, den værste. Når den ind i mellem får overtaget, kan den lamme mig fuldstændigt. Jeg bliver ude af stand til at lytte til mig selv og mærke mig selv. Det eneste jeg kan få øje på er, at jeg mister alt omkring mig, både mennesker, mit hjem, mig selv – alt bliver til en katastrofe og ender galt. Følelsen har taget magten over mig.

Når du bliver kapret af et andet menneske

Du kan også blive kapret af et andet menneske. Du har sikkert, som jeg, haft mennesker i dit liv, som har udnyttet din gavmildhed. Det kan både være i form af din tid, eller materielt. Det er en mere snigende kapring. Som udgangspunkt vil vi alle sammen gerne hjælpe, hvis vi kender et menneske som har det svært. Men indimellem støder vi ind i mennesker, som er rigtig gode til at overtræde vores grænser, uden at vi i første omgang bemærker det. Jeg har prøvet det nogle gange. Jeg er god at snakke med, og god til at hjælpe andre til at finde løsninger som de ikke selv var kommet frem til. Det er der nogle få som har udnyttet, og hvor jeg var ladt tilbage drænet og udkørt, fordi jeg for alt for sent opdagede at jeg lod mig udnytte og kapre.

Når du bliver kapret af, hvad andre syntes du skal

Du kan nemt blive kapret af, hvad andre syntes du skal gøre. Mange er gode til at give ”gode råd” uden at du har bedt om det. Hvis du ikke er i kontakt med, hvad der er godt for dig at gøre, så kan du pludselig havne i fx aftaler, og situationer som slet ikke er de rigtige for dig, og som kan være svære at komme ud af igen. Indimellem kan du også føle dig tvunget til at gøre ting på en bestemt måde, som slet ikke passer til dig og den du er. Det er sket for mig flere gange. Når man har sin egen virksomhed, som jeg har, så er der rigtig mange som gerne vil sælge dig produkter/kurser mv. Fx lover mange, at du kan øge din indtjening, hvis bare lige du køber deres produkt og gør sådan og sådan. Og når man tvivler på sig selv, og om man faktisk har al den viden og tips og tricks, der skal til for at drive en lille virksomhed, så kan man også her blive kapret. Det kan blive en meget dyr kapring – både følelsesmæssigt og økonomisk. Der er også rigtig mange som har givet mig ”gode råd”, fx: det er nemt, du skal bare lige gøre, eller du skal sige ditten og datten, så får du det meget bedre. Det er meget få af de ”gode råd” jeg har fået (som jeg ikke har bedt om) der har vist sig at være gode for mig. Men jeg er blevet kapret, fordi jeg har været naiv eller godtroende nok til, at jeg overhørte mine egne advarsler og stolede mere på dem som gav de gode råd, end på mig selv.
Det er så nemt at blive fanget og kapret, fordi vi godt vil være en del af noget, og helst ikke være udenfor fællesskabet. Det har ofte efterladt mig med en følelse af skuffelse, og en ”jeg er nok bare ikke god nok siden det ikke virker for mig” fornemmelse. Det er et ubehageligt sted at være.

Når du bliver kapret i smerter eller fastlåste situationer

Umiddelbart vil de fleste nok sige at jeg ikke kan sammenligne smerter og fastlåste situationer, men jeg vover det nu alligevel. Når du bliver kapret af dine smerter eller af fastlåste situationer, er de to ting et faktum. Ja, smerten er der, jeg kan mærke den – det gør ondt. Det samme gælder for en fastlåst situation, den er der også, jeg kan mærke den. Begge dele begrænser min frihed og mine muligheder. I de to tilfælde kommer kapringen i form af offerrollen. Når først jeg ser mig selv som et offer, begrænser det min frihed endnu mere. Og hvis jeg bliver i offerrollen længe nok, kan den blive en del af min identitet.
Jeg har for år tilbage lidt af stress, og jeg gjorde mig selv til et offer. Det var alt og alles skyld, at jeg var havnet i den situation. Jeg syntes at det var rigtig synd for mig. Jeg var ude af stand til at se nogen vej ud af min situation. Jeg var overbevist om, at ingen kunne/ville hjælpe mig. Jeg kunne hverken høre eller se andre, fordi jeg var i min egen mentale smerte, og havde ladet offerrollen kapre mig. Offerrollen blev lidt ligesom en ven, fordi den faktisk tog lidt af min mentale smerte væk, og derfor var rollen meget nem at blive i, og meget svær at komme ud af. Jeg forstiller mig at noget lignende gør sig gældende, for mennesker som lider af kroniske smerter, her er det også utrolig nemt at blive kapret af offerrollen.

Du kan undgå at blive kapret

Fælles for alle former for kapring er, at du på en eller anden måde er ude af balance. Du kan ikke blive kapret uden du giver tilladelse til det. Det lyder barsk, at du selv har sagt ja til at nogen eller noget kan kapre dig, men det er et faktum. Når du ikke får sagt fra, siger du faktisk til. Men du kan undgå at blive kapret, når du tager ansvaret for dig selv tilbage til dig selv. Det kan være svært, men tro mig, det er det hele værd. Når du tager ansvar for dig selv, og det som sker i dit liv, så vil du også opdage at der følger en god portion frihed med. Du vil lære dig selv at kende. Du vil opdage hvad der er vigtigt for dig, og hvem der er vigtig for dig. Du vil blive meget bedre til at acceptere det som sker i- og omkring dig. Du vil opdage, at du kan stole på dig selv. Træffe valg som er gode for dig. Og meget, meget mere. Kort sagt du vil finde dit indre anker, som kan holde dig fast i dig selv og det som er rigtigt og vigtigt for dig.

Dit indre anker

Hvis du forestiller dig at du har et indre styrehus, ligesom på et skib. Hvem er så kaptajnen, er det dig, dine følelser, et andet menneske…? Hvem står ved roret?
Hvis du let bliver kapret, så gætter jeg på at det ikke er dig der styrer. Sikkert fordi du ikke ved hvordan du skal bære dig ad. Men tro på mig, når jeg fortæller dig, at du kommer til at styre hvis du har viljen til det.

Det er vigtigt at det er dig der styrer, fordi du er den eneste der kan mærke hvordan du har det, du er den eneste som ved, hvornår du har brug for at lade dig selv op, du er den eneste som ved at dine grænser bliver invaderet, du er den eneste der ved hvad der er bedst for dig. OG DU ER DEN ENESTE DER KAN SIGE STOP, når du bliver kapret af følelser og mennesker.

Først og fremmest handler det om, at du bliver mere bevidst om hvem du er, og hvad du vil tillade.
Derfor er det godt hvis du tænker- og reflektere over:

 • INGEN kan bestemme noget i dit liv, uden at du har givet lov til det. Det er DIG OG KUN DIG, der bestemmer. Sig det til dig selv.
 • Find ud af hvad der er vigtigt for dig, hvilke værdier har du?
 • Hvilken værdi har du?
 • Hvilke unikke evner og egenskaber har du? (og ja, sådan nogle evner og egenskaber har du)
 • Hvad vil du med dit liv, i hvilken retning vil du gå?
 • Sælg ALDRIG dig selv for billigt.
 • Giv slip på de ting som ikke har betydning for dig.
 • Giv slip på mennesker, som du ved ikke vil dig det bedste. Dem som ikke vil dig det bedste er ikke dine venner og ikke din tid værdig.
 • Lær din mavefornemmelse at kende, brug den og stol på den. Den er din ven og vil fortælle dig, når du er på vej i den forkerte retning.
 • Sig kun ja, hvis det føles rigtigt og du kan bruge det til noget.
 • Når du siger nej tak til andre, så siger du ja tak til dig selv.
 • Byg dit anker så stærkt, at du ikke kan flyttes.

At stå ved dig selv, at stole på dig selv og dine valg, er det stærkeste værktøj du har. Du gør dig selv en kæmpestor tjeneste ved at bygge et stærkt anker. Tænk tanken – hvad nu hvis ingen kan kapre dig, ingen kan få dig til at gøre ting som du ikke har lyst til, ingen kan suge al din energi ud af dig? Hvordan vil dit liv så være?

Det betyder ikke at du ikke kan blive kapret igen. Det bliver vi alle indimellem.

Hold især øje med, hvis du bliver kapret af følelser. Her skal du vide, at du ALTID har en vej ud. Selvom følelser kan være overvældende og overrumplende, så er det bare en følelse. Du kan ændre en følelse ved at flytte dine tankers fokus et andet sted hen, tving dig selv til at tænke på noget godt. HUSK DET.

Du er et godt og skønt menneske, det er jeg sikker på – OG du har magten til ikke at lade dig kapre.

De kærligste hilsner

Inge

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
LinkedIn