Tanker + Overbevisninger = Selvværd


Uanset om dit selvværd er dårligt eller godt, så er det et spejl af, hvad du tænker og tror om dig selv.
Det du tænker, og tror bliver til dine overbevisninger. Der findes to slags overbevisninger, dem der støtter dig, og dem der ikke støtter dig.

Rigtig mange mennesker lider under et dårligt selvværd. Dårligt selvværd betyder utrolig meget for hvordan du oplever og lever dit liv. Hvordan du er, når du er sammen med andre, og hvad du opnår i dit liv.

 

Så hvad tror du om dig selv?
Det er slet ikke sikkert du er bevidst om hvad du tænker og tror om dig selv. Det er blevet en vane for dig, at tænke og tro enten dårligt, eller godt om dig selv. Dine tanker bliver hurtig til en overbevisning, og når det er en overbevisning, bliver det samtidig sandt for dig. Fx “Jeg er ikke god nok”, eller “Jeg er god nok”.

Hvis du er en af de mange som tænker “Jeg er ikke god nok”, hvad vil der så ske, hvis du piller “ikke” ud af sætningen?

Prøv lige nu, at lukke øjnene, og sig inde i dig selv “Jeg er god nok”, og prøv så at lægge mærke til hvad der sker inden i dig. Kommer der protester? Bliv ved med at sig til dig selv “Jeg er god nok”, indtil du kan mærke at protesterne bliver mindre i styrke. Næste gang du mærker, og føler at du ikke er god nok, så mind dig selv om at du er god nok som du er.

Prøv at lege lidt med tanken om, at “Jeg er god nok” er din nye sandhed.
Hvordan føles det? Hvordan vil det støtte dig? Hvordan vil det påvirke dem omkring dig?
Hvordan tror du at dit liv vil være, når du har en overbevisning om, at du er god nok som du er?

 

Du er dine tanker…
Det lyder meget enkelt og nemt, at sige, at du bare skal tænke noget andet om dig selv. Det er det ikke, men  jeg ved, at det virker. Men jeg ved også hvad det kræver, at ændre nogle tanke-mønstre som du måske har haft hele dit liv. Det kræver, at du træner og træner – hver dag. Tro mig, det er det hele værd.

Har du lyst til et lille eksperiment?
Jeg vil godt bede dig om at lukke øjnene, og tænke på en trist oplevelse du har haft i dit liv. Mens du tænker på den triste oplevelse, så prøv at læg mærke til hvad der sker inden i dig, hvordan det påvirker dit humør, din holdning, og dine tanker. Åben øjnene igen, og sid lidt i denne oplevelse.

Nu vil jeg godt bede dig om at lukke øjnene igen, men denne gang skal du tænke på en skøn oplevelse – og som før -, læg mærke til, hvordan det føles inden i. Hvordan det påvirker dit humør, din holdning og dine tanker. Åben øjnene igen, og sid lidt i denne oplevelse.
Kan du mærke hvordan det føles anderledes, at tænke på din skønne oplevelse i forhold til den triste? Denne forandring har du selv skabt ved at ændre dine tanker.

Nu ved du, at du “bare” ved at tænke anderledes kan ændre på, hvordan du har det og, hvordan du føler det inden i. Det er også muligt at ændre på hvordan, du tænker om dig selv.

 

Sammenligninger
Dit selvværd hænger også sammen med, hvad og hvem du sammenligner dig med. Det er helt naturligt for os, at sammenligne os med andre. Vi gør det hele tiden. Og alt efter hvilke overbevisninger du har om dig selv, kan det være en motivation, eller det stik modsatte.

Hvis du har en overbevisning om, at du ikke er god nok, hvor ved du det så fra?  i forhold til hvad? og til hvem?

Hvis du hører til dem, som har et dårligt selvværd, oplever du nok sjældent, at det er dig der “vinder” når du sammenligner dig med andre. I sådan en situation er det rigtig svært, at få øje på det som er godt i dit liv. For der er noget godt – og tænker du efter – vil jeg påstå, at du godt kan finde nogle gode ting i dit liv, og ved dig selv.
Brug et par minutter og find min. 5 ting gode ting i dit liv, og derefter 5 gode ting ved dig selv.

Du skal huske på – når du sammenligner dig selv med andre – at det du sammenligner med, er et øjebliksbillede. Du oplever ikke hele personen, og du ser, og hører ikke det hele historien. Det kan du nemlig ikke, medmindre at den anden fortæller alt om sig selv, godt som skidt.

Så tænk lige over, om du er retfærdig overfor dig selv, når du sammenligner hele dig, med et øjebliksbillede hos en anden?

 

Her til sidst vil jeg spørge dig om, hvad skal der til og, hvad skal du tænke og tro, for at ændre dit selvværd til at være mere støttende for dig?

Jeg kan varmt anbefale dig at søge professionel hjælp, til at støtte og guide dig igennem denne proces.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
LinkedIn